Najnowsze Filmy Argonaut na YouTube Aktualności Argonaut na Facebooku Nowości Argonaut na G+ Google Plus Newsy Argonaut na Twiterze Najnowsze Zdjęcia Argonaut na Flickr Dołącz do Argonaut na Naszej Klasie NK Najnowsze Filmy Argonaut na Vimeo Najnowsze Filmy Argonaut na Dailymotion



ZAPISZ SIĘ PRZEZ INTERNET




DIETY


ZOBACZ FILM Z ZAJĘĆ AQUA AEROBIC / AQUA FITNESS

DIETA 7 DNIOWA


Dieta oczyszczająca - dzień 1


Już samo słowo dieta większości osób kojarzy się ze znacznym ograniczaniem ilości jedzenia. A co dopiero dieta oczyszczająca! Panuje powszechnie przekonanie, że każda taka kuracja to po prostu kilkudniowa głodówka. Przekonaj się, że dieta oczyszczająca nie oznacza wcale żywienia się wyłącznie sałatą i picia wody. Przez najbliższe dwa tygodnie będziemy publikować przykładowy jadłospis tygodniowej diety oczyszczającej.




Śniadanie
- szklanka owsianki
- szklanka chudego mleka (lub mleka sojowego wzbogaconego w wapń)
- 1/2 różowego grejpfruta

II śniadanie
- 100 ml soku z selera

Obiad
- 150 g pieczonej flądry (przepis na końcu tekstu)
- szklanka brązowego ryżu (albo kaszy jęczmiennej lub gryczanej)
- szklanka zielonej fasolki szparagowej z 2 łyżeczkami oliwy i łyżką siekanych orzechów
- szklanka herbaty z dzikiej róży

Przekąska
- jabłko
- 30 g odtłuszczonego żółtego sera
- 2 wafle ryżowe
- szklanka wody

Kolacja
- szklanka sałatki z brokułów i pomarańczy (przepis na końcu tekstu)
- 2 kromki przypieczonego chleba pełnoziarnistego, skropionego 2 łyżeczkami oliwy i posypanego świeżym, posiekanym rozmarynem
- szklanka wody mineralnej

Deser
- szklanka sałatki owocowej (przepis na końcu tekstu)
- szklanka herbaty bez cukru

Odtruwający sok z selera
Składniki: 2 duże łodygi selera naciowego, szklanka soku pomidorowego
1. Łodygi selera dokładnie umyj, obierz z twardych włókien, pokrój na kawałki i włóż do sokowirówki (razem z liśćmi). Jeśli nie masz sokowirówki, możesz je zmiksować w malakserze i rozcieńczyć napój wodą.
2. Wymieszaj sok selerowy z pomidorowym. Nie dodawaj soli.

Zdrowa owsianka
Składniki: szklanka chudego mleka, czubata łyżka błyskawicznych płatków owsianych, łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1. Mleko doprowadź do wrzenia. Wsyp płatki owsiane i mieszaj przez cały czas, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj 2-3 minuty, aż owsianka zgęstnieje.
2. Wyłącz gaz i dosyp mielone siemię lniane. Dokładnie wymieszaj. Możesz dodać szczyptę soli do smaku lub odrobinę cukru i kilka kawałków jabłka.

Flądra z grilla
Proporcje dla 4 osób
Składniki: 60 dag filetów z flądry ze skórą (4 połówki), sok z połowy cytryny, sól, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, łyżeczka świeżego, posiekanego estragonu (lub pół łyżeczki suszonego), 4 łyżeczki miękkiego masła, olej.
1. Starannie umyj filety i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny.
2. Rozetrzyj dokładnie masło z estragonem oraz czosnkiem, przykryj i wstaw do lodówki.
3. Połóż rybę na grillu skórą do dołu, piecz 4–5 minut, odwróć filet i smaż następne 4–5 minut, aż mięso będzie się łatwo rozdzielać i nabierze mlecznobiałej barwy.
4. Kładź po jednym kawałku ryby na każdym talerzu (skórą do dołu). Na filetach połóż po łyżeczce masła ziołowego. Podawaj z surówką i ziemniakami lub pełnoziarnistym pieczywem.
Jedna porcja zawiera: ok. 221 kcal, białek – 7,5 g, węglowodanów – 35,4 g, tłuszczów – 7 g, cholesterolu – 53 mg, błonnika – 3,8 g

Sałatka z brokułów i pomarańczy
Proporcje dla 4 osób
Składniki: 4 szklanki brokułów, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, łyżka octu z białego wina, łyżka sosu sojowego, łyżka oliwy, 1/2 łyżki musztardy Dijon, 2 duże pomarańcze, czerwona cebula
1. Brokuły umyj, osącz, podziel na małe różyczki, krótko gotuj na parze, by były w miarę miękkie i jędrne.
2. W dużej misce wymieszaj: sok, ocet, sos sojowy, oliwę i musztardę. Dodaj obrane i podzielone na cząstki pomarańcze oraz drobno pokrojoną cebulę, delikatnie wymieszaj.
Jedna porcja zawiera: ok. 178 kcal z białek – 27,7 g, wglowodanów – 8 g, tłuszczów – 4,3 g, cholesterolu – 73 mg, błonnika – 1,4 g

Sałatka owocowa
Proporcje dla 4 osób
Składniki: 2 banany, 2 kiwi, pomarańcza, mango lub brzoskwinia, 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa z puszki, duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego, 4 łyżki posiekanych orzechów, 1/4 szklanki soku z ananasa, łyżka koniaku lub białego słodkiego wina
1. Banany, kiwi i brzoskwinię (lub mango) umyj, obierz i pokrój w plasterki, a pomarańczę podziel na cząstki, dorzuć kostki ananasa.
2. Dodaj sok ananasowy i alkohol.
3. Delikatnie wymieszaj owoce i przełóż do 4 pucharków. Wstaw do lodówki na 1–2 godziny.
4. Tuż przed podaniem polej każdą porcję jogurtem i posyp łyżką posiekanych orzechów.
Jedna porcja zawiera: ok. 140 kcal, białek – 5,1 g, węglowodanów – 27,4 g, tłuszczów – 2,3 g, cholesterolu – 2,5 mg, błonnika – 2,2 g







Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani zajęciami prowadzonymi przez
Szkołę Pływania , Nurkowania i Ratownictwa ARGONAUT ,
w celu uzyskania oferty poszczególnych zajęć oraz ich cen prosimy
kliknąć tu...->









Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani zajęciami prowadzonymi przez
Szkołę Pływania , Nurkowania i Ratownictwa ARGONAUT ,
w celu uzyskania oferty poszczególnych zajęć oraz ich cen prosimy
kliknąć tu...->






KLIKNIJ TU ABY SIĘ ZAPISAĆ NA AQUA AEROBIC/AQUA FITNESS ...->



ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ DO NASZEJ GALERII ...->









Dieta oczyszczająca - dzień 2


Już samo słowo dieta większości osób kojarzy się ze znacznym ograniczaniem ilości jedzenia. A co dopiero dieta oczyszczająca! Panuje powszechnie przekonanie, że każda taka kuracja to po prostu kilkudniowa głodówka. Przekonaj się, że dieta oczyszczająca nie oznacza wcale żywienia się wyłącznie sałatą i picia wody. Dzisiaj drugi dzień tygodniowej diety oczyszczającej.

Śniadanie
- 1,5 szklanki koktajlu mlecznego z owocami, np. bananowo-jagodowego (przepis na końcu tekstu)
- kromka pełnoziarnistego pieczywa
- 2 łyżeczkami dżemu owocowego

II śniadanie
- 3/4 szklanki truskawek lub innych owoców jagodowych
- 30 g ziaren słonecznika
- szklanka chudego mleka

Obiad
- szklanka makaronu (najlepiej pełnoziarnistego) z sosem pomidorowym
- pierś indyka (bez skóry) z grilla (przepis na końcu tekstu)
- szklanka warzyw z grilla
- szklanka soku warzywnego

Przekąska
- szklanka surowych warzyw pokrojonych na małe kawałki (np. papryki, marchwi, brokułów lub cukinii) z sosem jogurtowym
- szklanka wody mineralnej

Kolacja
- 100 g tuńczyka (pół puszki) z majonezem light i 2 szklankami świeżych liści szpinaku oraz szklanką pomidorów koktajlowych
- mała bułka pełnoziarnista
- szklanka herbaty

Deser
- szklanka ciemnych winogron

Domowy sos pomidorowy
Składniki: 90 dag bardzo dojrzałych pomidorów, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz
1. Pomidory umyj i usuń twarde części. Pokrój razem ze skórą i pestkami.
2. W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj pomidory i cukier. Duś pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Chłodny sos przetrzyj przez sitko lub zmiksuj w malakserze na gładką masę.

Sos jogurtowy do warzyw
Składniki: 1/2 szklanki chudego jogurtu, łyżka świeżych ziół (np. kolendry, oregano, bazylii, rozmarynu), zmiażdżony ząbek czosnku
1. Zioła opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, usuń zdrewniałe łodyżki i bardzo drobno posiekaj. Zamiast świeżych możesz dodać łyżeczkę suszonych ziół lub ich mieszankę (np. prowansalską).
2. Połącz zioła z jogurtem oraz czosnkiem. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na minimum 1-2 godziny.

Koktajl bananowo-jagodowy z siemieniem
Ten doskonały, obfitujący w błonnik napój nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na deser.
Składniki (proporcje dla 1 osoby): szklanka mleka, banan, jagody, 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego
1. Banan obierz, pokrój, dodaj umyte jagody i siemię lniane, zalej mlekiem (możesz wrzucić kilka truskawek albo malin). Zmiksuj na gładką masę.
2. Jeśli chcesz, dodaj pół łyżeczki cukru do smaku, a mleko zastąp kefirem albo sokiem owocowym, np. pomarańczowym.
Jedna porcja zawiera: ok. 343 kcal, białek - 12,7 g, węglowodanów - 41,5 g, tłuszczów - 10,3 g, cholesterolu - 12,5 mg, błonnika - 2,1 g

Pierś indyka z grilla
Składniki (proporcje dla 4 osób): 80 dag mięsa z piersi indyka bez skóry, na marynatę: łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżka posiekanej świeżej bazylii, sól i pieprz
1. Mięso podziel na 4 części, dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem.
2. Wymieszaj starannie oliwę, sok z cytryny i bazylię. Zanurz mięso w marynacie i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
3. Rozgrzej grill i piecz filety po 6 minut, najpierw z jednej, potem z drugiej strony.
Jedna porcja zawiera: ok. 163 kcal, białek - 28,9 g, węglowodanów - 3,5 g, tłuszczów - 4,4 g, cholesterolu - 73 mg, błonnika - 1,7 g.







Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani zajęciami prowadzonymi przez
Szkołę Pływania , Nurkowania i Ratownictwa ARGONAUT ,
w celu uzyskania oferty poszczególnych zajęć oraz ich cen prosimy
kliknąć tu...->






KLIKNIJ TU ABY SIĘ ZAPISAĆ NA AQUA AEROBIC/AQUA FITNESS ...->



ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ DO NASZEJ GALERII ...->






Dieta oczyszczająca - dzień 3


dieta-3-copy.jpgJuż samo słowo dieta większości osób kojarzy się ze znacznym ograniczaniem ilości jedzenia. A co dopiero dieta oczyszczająca! Panuje powszechnie przekonanie, że każda taka kuracja to po prostu kilkudniowa głodówka. Przekonaj się, że dieta oczyszczająca nie oznacza wcale żywienia się wyłącznie sałatą i picia wody. Dzisiaj dzień trzeci tygodniowej diety oczyszczającej.

Śniadanie
- 1/2 szklanki muesli ze świeżymi lub mrożonymi owocami (jeżynami, malinami, truskawkami, itp.) i szklanką jogurtu naturalnego
- szklanka zielonej herbaty

II śniadanie
- 30 g odtłuszczonego żółtego sera
- 3/4 szklanki tartej marchwi
- 2 kawałki chrupkiego pieczywa
- szklanka niesłodzonego soku jabłkowego

Obiad
- szklanka duszonych na oliwie warzyw: cebuli, papryki, fasolki szparagowej, cukinii, pomidorów
- szklanka ryżu
- szklanka wody

Przekąska
- banan, 2–3 świeże lub suszone morele
- szklanka herbatki malinowej

Kolacja
- 100 g twardego sera tofu, zapieczonego w panierce z roztrzepanego jajka i tartej bułki
- szklanka sałatki z kalafiora
- szklanka wody

Deser
- 1/2 szklanki lodów sorbetowych

Muesli orzechowe
Składniki: po szklance błyskawicznych płatków owsianych, kukurydzianych, otrębów pszennych, po 2 łyżki siekanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów, ziaren słonecznika, pestek dyni i mielonego siemienia lnianego.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przechowuj w szczelnie zakręconym słoiku.

Sałatka z kalafiora
Składniki: mały kalafior, 2 łyżki oleju rzepakowego, sok z połowy cytryny, łyżeczka sproszkowanego curry, szczypta soli.

1. Kalafior umyj, podziel na różyczki i chwilę gotuj w osolonej wodzie tak, by był twardawy.
2. Pozostałe składniki bardzo dokładnie wymieszaj w dużej misce. Dodaj kalafior i ponownie wymieszaj tak, aby wszystkie różyczki były pokryte sosem.







Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani zajęciami prowadzonymi przez
Szkołę Pływania , Nurkowania i Ratownictwa ARGONAUT ,
w celu uzyskania oferty poszczególnych zajęć oraz ich cen prosimy
kliknąć tu...->






KLIKNIJ TU ABY SIĘ ZAPISAĆ NA AQUA AEROBIC/AQUA FITNESS ...->



ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ DO NASZEJ GALERII ...->






Dieta oczyszczająca - dzień 4


Już samo słowo dieta większości osób kojarzy się ze znacznym ograniczaniem ilości jedzenia. A co dopiero dieta oczyszczająca! Panuje powszechnie przekonanie, że każda taka kuracja to po prostu kilkudniowa głodówka. Przekonaj się, że dieta oczyszczająca nie oznacza wcale żywienia się wyłącznie sałatą i picia wody. To już czwarty dzień naszej diety oczyszczającej.

Śniadanie
- 2 bułeczki daktylowe z miodem
- szklanka chudego mleka

II śniadanie
- 1/2 szklanki twarożku
- sałatka z pomidorów z bazylią i mozzarellą
- szklanka soku grejpfrutowego

Obiad
- kotlet sojowy
- 100 g pieczonych ziemniaków, skropionych oliwą, przyprawionych czosnkiem i ziołami, szklanka zasmażonego szpinaku lub białej kapusty, szklanka wody

Przekąska
- szklanka koktajlu z jogurtu i jagód
- kromka pełnoziarnistego pieczywa z 2 łyżkami masła orzechowego

Kolacja
- szklanka czerwonej i żółtej papryki
- szklanka ugotowanych szparagów z sosem na bazie oleju
- 2 szklanki sałatki ze szpinakiem
- szklanka soku z marchwi

Deser
- brzoskwinia lub nektarynka

Pomidory z mozzarellą
Składniki: mały serek mozzarella, średni pomidor, łyżeczka oliwy z oliwek, kilka listków świeżej bazylii.

1. Pomidor umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w poprzek w plasterki (w ten sposób pestki nie wypłyną ze środka). Ser osącz i cienko pokrój. Bazylię umyj, usuń twarde ogonki i drobno posiekaj.
2. Na talerzu ułóż na przemian plasterki pomidora i sera. Skrop całość oliwą i posyp posiekanymi liśćmi bazylii. Zamiast niej możesz użyć oregano, natkę pietruszki lub szczypiorek.

Zielona sałatka
Składniki: 40 dag szpinaku, kilka małych pomidorków, czerwona cebula, zielony ogórek lub młoda cukinia, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, sok z cytryny, ząbek czosnku.

1. Szpinak umyj, odetnij korzonki, wrzuć na 3 min do osolonego wrzątku, odsącz. Cebulę pokrój w cienkie krążki, pomidory – na cząstki, ogórek lub cukinię – w plasterki.
2. Czosnek rozetrzyj z solą, dodaj sok z cytryny i oliwę, wymieszaj.
3. Polej sałatkę sosem.







Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani zajęciami prowadzonymi przez
Szkołę Pływania , Nurkowania i Ratownictwa ARGONAUT ,
w celu uzyskania oferty poszczególnych zajęć oraz ich cen prosimy
kliknąć tu...->






KLIKNIJ TU ABY SIĘ ZAPISAĆ NA AQUA AEROBIC/AQUA FITNESS ...->



ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ DO NASZEJ GALERII ...->






Dieta oczyszczająca - dzień 5


Już samo słowo dieta większości osób kojarzy się ze znacznym ograniczeniem ilości jedzenia. A co dopiero dieta oczyszczająca! Panuje powszechnie przekonanie, że każda taka kuracja to po prostu kilkudniowa głodówka. Przekonaj się, że dieta oczyszczająca nie oznacza wcale żywienia się wyłącznie sałatą i picia wody. Jesteśmy już bliżej końca tygodniowej diety oczyszczającej - czy czujecie się lepiej?

Śniadanie
- szklanka pełnoziarnistych płatków śniadaniowych ze szklanką chudego mleka
- 1/2 banana
- 1/2 szklanki jagód

II śniadanie
- 1 1/2 szklanki mrożonego koktajlu wieloowocowego

Obiad
- 2 smażone kanie lub boczniaki
- szklanka brązowego ryżu
- szklanka zupy jarzynowej z fasolą

Przekąska
- garść orzechów laskowych
- 100 ml soku wielowarzywnego

Kolacja
- pół placka jajecznego z warzywami
- 2 szklanki sałatki z mieszanych warzyw zielonolistnych (szpinak, sałata, jarmuż, roszponka) oraz łyżką sosu winegret
- szklanka naparu z melisy

Deser
- czekoladowa babeczka

Placek z warzywami
Składniki: 4 jaja, 2 łyżki mąki, po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki, strąk czerwonej papryki, 1/2 szklanki różyczek brokułów.
1. Kukurydzę i groszek osącz na sicie. Paprykę umyj, usuń pestki, pokrój w krótkie paski. Brokuły obgotuj krótko w osolonej wodzie.
2. Formę wysmaruj olejem, na dnie ułóż wymieszane warzywa.
3. Jaja ubij z solą i pieprzem, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Wylej ciasto na warzywa.
4. Wstaw placek do rozgrzanego piekarnika (o temp. 180 st. C). Piecz, aż będzie rumiany.

Mrożony koktajl owocowy
Składniki: 6 truskawek, ćwiartka średniego arbuza, 3/4 szklanki soku pomarańczowego, łyżka soku z cytryny, 4 pokruszone kostki lodu
1. Truskawki umyj, osącz i odszypułkuj. Z arbuza usuń wszystkie pestki i pokrój miąższ na małe kawałki. Zmiksuj.
2. Dodaj sok pomarańczowy i z cytryny oraz pokruszone kostki lodu. Miksuj krótko, aby w napoju zostały drobne kawałeczki lodu. Podawaj natychmiast.







Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani zajęciami prowadzonymi przez
Szkołę Pływania , Nurkowania i Ratownictwa ARGONAUT ,
w celu uzyskania oferty poszczególnych zajęć oraz ich cen prosimy
kliknąć tu...->






KLIKNIJ TU ABY SIĘ ZAPISAĆ NA AQUA AEROBIC/AQUA FITNESS ...->



ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ DO NASZEJ GALERII ...->






Dieta oczyszczająca - dzień 6
Już samo słowo dieta większości osób kojarzy się ze znacznym ograniczeniem ilości jedzenia. A co dopiero dieta oczyszczająca! Panuje powszechnie przekonanie, że każda taka kuracja to po prostu kilkudniowa głodówka. Przekonaj się, że dieta oczyszczająca nie oznacza wcale żywienia się wyłącznie sałatą i picia wody. Przedostatni dzień gruntownego oczyszczania organizmu.

Śniadanie
- 3 naleśniki z sosem truskawkowym
- szklanka chudego mleka

II śniadanie
- serek homogenizowany z rodzynkami

Obiad
- 150 g pieczonej tłustej ryby (np. łososia, halibuta), marynowanej w sosie z 2 łyżek oliwy i soku z połowy cytryny
- gotowane ziemniaki
- surówka z tartej marchewki z jogurtem

Przekąska
- surowe warzywa (kalafior, marchew, seler naciowy, ogórek, itp.) z 1/4 szklanki sosu jogurtowego

Kolacja
- szklanka sałatki z indykiem i serem feta
- pełnoziarnista bułka, przypieczona i posmarowana łyżeczką oliwy lub miękkiej margaryny

Deser
- szklanka ciemnych winogron

Sałatka z indykiem
Składniki: 2 szklanki warzyw zielonolistnych, pomidor, 10 dag pieczonego indyka, 3 dag sera feta.
Sos: łyżka oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, łyżka posiekanej bazylii
1. Warzywa zielonolistne dokładnie umyj, osącz i porwij na małe kawałki. Pomidor sparz, obierz ze skórki i podziel na cząstki. Indyka i ser pokrój w drobną kostkę.
2. W dużej misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i posiekaną bazylią.
Dodaj warzywa, indyka i ser. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszaj – tak, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.

Pieczone jabłko
Składniki: średnie jabłko, szczypta cynamonu, łyżeczka miodu, łyżka siekanych orzechów włoskich
1. Z jabłka usuń gniazdo nasienne w taki sposób, by nie zrobić dziury na wylot. Umieść owoc w żaroodpornym naczyniu.
2. Oprósz wnętrze jabłka cynamonem, wlej do środka miód i posyp orzechami. Piecz w temperaturze 190 st. C, aż będzie miękkie (ok. 20 minut).







Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani zajęciami prowadzonymi przez
Szkołę Pływania , Nurkowania i Ratownictwa ARGONAUT ,
w celu uzyskania oferty poszczególnych zajęć oraz ich cen prosimy
kliknąć tu...->






KLIKNIJ TU ABY SIĘ ZAPISAĆ NA AQUA AEROBIC/AQUA FITNESS ...->



ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ DO NASZEJ GALERII ...->






Dieta oczyszczająca - dzień 7
Już samo słowo dieta większości osób kojarzy się ze znacznym ograniczeniem ilości jedzenia. A co dopiero dieta oczyszczająca! Panuje powszechnie przekonanie, że każda taka kuracja to po prostu kilkudniowa głodówka. Przekonaj się, że dieta oczyszczająca nie oznacza wcale żywienia się wyłącznie sałatą i picia wody.

Śniadanie
- 2 kawałki pieczywa pełnoziarnistego
- jajecznica z 2 jaj
- 100 ml soku pomarańczowego

II śniadanie
- ćwiartka arbuza

Obiad
- 100 g polędwicy wołowej, usmażonej na łyżce oleju
- szklanka gotowanych ziemniaków
- szklanka fasolki szparagowej

Przekąska
- 1/2 szklanki jagód, polanych jogurtem
- szklanka wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny

Kolacja
- sałatka z awokado (przepis na końcu artykułu)
- bułka pełnoziarnista z twarożkiem
- szklanka mleka

Deser
- 1/2 szklanki budyniu czekoladowego

Czosnkowa fasolka
Składniki: 20 dag zielonej fasolki szparagowej, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek
1. Fasolkę umyj, odetnij końce i usuń łykowate części. Ugotuj na parze. Przestudź.
2. Czosnek obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek oraz fasolkę, cały czas mieszając, podsmażaj, aż składniki lekko się zrumienią. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo zgorzknieje.

Budyń czekoladowy
Składniki: 3 łyżki kakao, 4 łyżki mąki kukurydzianej, 5 łyżek miodu, 2 szklanki chudego mleka
1. Kakao i mąkę kukurydzianą połącz, wsyp do rondla.
2. Dodaj miód i 1/2 szklanki mleka, podgrzej, ciągle mieszając.
3. W tym samym czasie zagotuj resztę mleka, dodaj do masy i ponownie zagotuj, ciągle mieszając.
4. Gorący budyń przełóż do pucharków, przestudź i udekoruj plastrami pomarańczy.

Sałatka z awokado
Proporcje dla 4 osób
Składniki: awokado, szklanka pomidorów koktajlowych, dymka, sałata lodowa, szklanka szpinaku, 1/2 szklanki sera feta w kostkach, 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, łyżka mieszanki ziół do sałatek
1. Awokado przetnij wzdłuż, przekręć połówki w przeciwne strony i rozdziel je. Usuń pestkę. Łyżką oddziel miąższ od skóry i pokrój w plasterki.
2. Pomidory umyj i przetnij każdy na pół. Dymkę razem ze szczypiorem posiekaj. Sałatę i szpinak umyj, osusz i porwij na kawałki.
3. Warzywa i ser delikatnie wymieszaj.
4. Do oliwy dodaj sok z cytryny, czosnek i zioła. Polej sosem sałatkę i ponownie wszystko zamieszaj.
Jedna porcja zawiera: ok. 217 kcal, białek - 16,2 g, węglowodanów - 22,5 g, tłuszczów - 9,6 g, cholesterolu - 33 mg, błonnika - 6,2 g







Jeżeli Państwo jesteście zainteresowani zajęciami prowadzonymi przez
Szkołę Pływania , Nurkowania i Ratownictwa ARGONAUT ,
w celu uzyskania oferty poszczególnych zajęć oraz ich cen prosimy
kliknąć tu...->






KLIKNIJ TU ABY SIĘ ZAPISAĆ NA AQUA AEROBIC/AQUA FITNESS ...->



ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ DO NASZEJ GALERII ...->


Bądź zawsze na bieżąco z ARGONAUT

dołącz do nas ...->
Nasz adres facebook:

https://www.facebook.pl/argonaut1988





Strona

O Nas / Kadra

Kontakt

Cennik / Zapisy

Godziny Zajęć

Zasady Argonaut

Kalendarz

Aqua Aerobic

Basen Pływacki

Nauka Pływania

Sekcja Pływacka

Kursy Nurkowania

Ratownictwo

Kursy Pierwszej Pomocy

Filmy i Zdjęcia

Aktualności

Nasza Oferta

Wiedza / Wyprawy

Centrum Nurkowe

Usługi

Sklep



Mapa Strony






Projekt i realizacja:
Dawid Dobroczek
Argonaut © Copyright 1998-2015r.



Poprawny CSS! Poprawny CSS!